Optiklitteratur

Det finns kanske inte så mycket litteratur att välja bland som handlar specifikt om kikare och optiska instrument.

Men i maj 2009 blev Dr. Robert Forslund klar med sin bok “Swedish Military Binoculars - The best possible binoculars”, som lär bli ett standardverk för alla kikarentusiaster med inriktning på kikare i det svenska försvaret!

Boken ger en otroligt fin exposé över de kikare som använts, med en mängd fakta och historiska återblickar. Bildmaterialet är också enastående med objektillustrationer blandade med historiska bilder där kikarna visas i sina ursprungliga funktioner.

Är du intresserad av att köpa boken,  skicka ett mail till författaren!

Ett annat verk som omnämns på nästan alla siter som behandlar kikare och optik är Dr. Hans T. Seeger’s bok “Militärische Ferngläser und Fernrohre in Heer, Luftwaffe und Marine”. Det tycks vara ett standardverk för kikarentusiaster - så även som för mig!
Boken är till största delen skriven på tyska, men bildtexter och vissa stycken är översatta till engelska. Dr. Forslund har skrivit ett kapitel om svensk kikartillverkning. Dessutom finns en förteckning över Zeiss serienummer och vilka produkter som döljer sig bakom dessa. Boken innhåller en mängd fina bilder, historiska detaljer och teknska beskrivningar av kikare och vissa andra optisk instrument.

Jag är absolut ingen fena på tyska (min nu saligen avsomnade tyskalärare, Erik Johansson, som var verksam på Teknikum i Växjö bl.a. 1972, kan definitivt inte ha någon invändning i  min beskrivning av mina tyskakunskaper...). Dock kan man med träget arbete och en del fantasi förstå en hel del! Vissa textstycken finns översatta till engelska på nätet, men jag är osäker på hur detta ställer sig till upphovsmannarätten. Syftet är dock gott och källan noga angiven, så kanske även jag kommer att lägga in lite engelsköversättningar på mina kikarsidor så småningom.

I övrigt kan jag bara rekommendera Dr. Hans T. Seegers bok:
“Militärische Ferngläser und Fernrohre in Heer, Luftwaffe und Marine (Military Binoculars and Telescopes for Land, Air and Sea Service)”,
med ISBN 3-00-000457-2! Väl spenderade ca 100 Euro, på 500 sidor kikarhistoria!

Swedish Military Binoculars 01
ferngläser und fernrohre

e-mail Lars!

[1:a sidan] [FAMILJEN/FOTO] [Fotogalleriet] [Om oss...] [Vårt hus] [You Tube] [AIS / FARTYG] [WEBCAM] [VÄDER] [LÄNKAR] [Jobblänkar] [GUESTBOOK] [BÅTAR]


geolocation  

Paulen Top 100 Weatherstation List 

 

 

Weather Station Finder